Voittajafiilis

Karaokekisat ja kisailijat

Karaoke on monelle laulajalle harrastus, sanoi ns. suuri yleisö siitä mitä tahansa.
Suomesta löytyy tällä hetkelläkin kymmenkunta aktiivisesti toimivaa karaokeseuraa/-yhdistystä ja näiden yhteisöjen sisällä on lukuisa määrä alan harrastajia, jotka kiertävät karaokekisoja, koska tahtovat niin. Lisäksi on vielä suurempi joukko mihinkään yhdistykseen kuulumatonta väkeä, jotka nousevat kisastagelle kerta toisensa jälkeen, kisa kisalta voittaen ensin itsensä ja lopulta saavuttaen sen mitä ovat kisoista lähteneet hakemaan.

 

Olen useasti kuullut kritiikkiä siitä, että karaoke ei sovi kisailuun. Laulajia ei voi pistää paremmuusjärjestykseen, koska ei ole olemassa oikeaa tapaa, miten karaokea lauletaan. Kukaan ei ole määritellyt, mitä on "oikeaoppinen" karaoke ja miten sitä kuuluu arvioida.
Sitten on taas kisojen puolestapuhujat, jotka näkevät karaoken yhtenä laulamisen ja esiintymisen lajina. Siinä on mukana laulamiseen liittyvät elementit äänen puhtauksineen, esiintymisineen ja tulkintoineen. Näitä elementtejä voidaan arvioida, niitä on arvioitu niin kauan, kun ylipäätän laulamisessa on kisattu. Näiden kriteerien perusteella on voitettu niin klassisen kuin iskelmämusiikinkin kilpailuja, eikä se laulaminen siitä muuksi muutu, vaikka taustalla soikin karaokenauha. Samalla tavalla sitä pitää nuottiin osua ja rytmissä pysyä. Näyttää hyvältä ja kuulostaa uskottavalta, eikö?

 

Vain osallistumalla voit voittaa

 

Minä näen asian vielä kolmanneltakin kannalta. Kilpailut ovat jokaiselle osallistujalle myös henkisen kasvamisen ja kypsymisen paikkoja. Nostan hattua jokaiselle, joka sitkeästi tavoittelee omaa unelmaansa, olipa se sitten mitä tahansa. Yhdelle se on ylipäätään rohkeutta mennä tuomariston eteen laulamaan, toiselle se on onnistumista omassa esityksessään parhaalla mahdollisella tavalla, kolmannelle se on kova halu saavuttaa vihdoin se kauan kaivattu finaalipaikka, neljännelle vain voitto tuo tyydytyksen.

 

Joka kisassa joku voittaa. On parempi muita. Ne muut jäävät jälleen kakkoseksi, kolmoseksi tai ynnämuuta sijoille. Osallistujia on alkukarsintavaiheessa yleensä satoja, siitä porukka karsiutuu semifiaaleissa muutamaan kymmeneen ja finaalissa on vain se terävin kärki, joka ottaa mittaa itsestään, miten rahkeet riittävät tälläkertaa, meneekö kaikki nappiin. Koko tämä systeemi on oikein oivallettuna osallistujille todella hyvä henkisen kasvun alusta. Kisoihin liittyvään bisnekseen en nyt tässäkohtaa ota kantaa, se vaatii ihan oman postauksen 🙂

 

Tulin voittamaan

Suurimpia voittajia ovat he, joille finaalipaikka ei tälläkertaa auennut tai tie tyssäsi jo alkukarsintoihin. Kaikki nämä lukuisat osallistujat kokevat kisan aikana ilon hetkiä, toivoa ja pettymystä. Kiukkukin saattaa nousta ja oikeudentunto nostaa päätään, miksi tuo pääsi jatkoon, miksi en minä... Karsiutuminen kasvattaa henkisen kivun kautta itsetuntoa, kun sen osaa ottaa opin kannalta. Nämä sitkeät kisailijat voittavat itsensä joka kerran kun nousevat uudelleen tuomariston arvioitaviksi, kuulematta useinkaan palautetta omasta suorituksestaan.

 

Voittajilla on usein takanaan juuri tällainen pitkä ja kivulias tie. On kisattu ja pudottu, kisattu taas ja päästy vähän pitemmälle. Mietitty mitä pitää parantaa, missä nuo toiset ovat parempia kuin minä. Kuunneltu, katseltu, kyselty ja opittu. Hetki hetkeltä, kisa kisalta kokemus kasvaa ja kun laulaja on henkisesti riittävän kypsä, sinut itsensä ja laulutaitonsa kanssa, on aika voittaa! Käydä pokkaamassa se kultainen pysti kaiverruksineen. Nauttia työn tuloksista. Juhlistaa voittoa ansaitusti!

 

Tänäkin viikonloppuna on ollut kisoja jossain, on ollut alkukarsintoja, semejä ja finaaleita. Sydänlämpöiset onnittelut kaikille voittajille, olette varmasti voittonne ansainneet! Se on tullut kovan työn ja henkisen kasvun tuloksena! Pari nimeä mainitakseni, Maria Emilia Keskinen ja Ilkka Mäkelä, onnea molemmille! Retrokaraoken SM-titteli on teidän!

 

Onnittelut myös jokaiselle finaalista karsiutuneelle, kakkossijalle jääneelle ja kaikille, jotka ovat ylipäätään osallistuneet johonkin kisaan. Olette voittaneet itsenne, henkinen kantti on taas piirunverran vahvempi ja odottaa taas seuraavaa tilaisuutta päästä kisastagelle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Posted by: admin on