Rohkaisuryyppyjä ja rähinäviinaa

Jälleen kerran on noussut keskusteluun tämä lempilapseni, eli alkoholin käyttö osana karaokekulttuuria. Puhutaanpas nyt kerrankin suoraan ja kaunistelematta, ilman kukkahattua tai foliorullaa päässä.

 

Karaokea lauletaan ravintoloissa, koti-oloissa ja erilaisissa tapahtumissa, olkoon ne sitten toritapahtumia, firman juhlia tai karaokekisoja. Ja jokaiseen toimintaympäristöön liittyy alkoholi tavalla tai toisella. Ja alkoholin käyttöön kuuluu humalatilan nousu aina aloituksesta loppuiltaa kohden. Näin siinä käy ja on aina käynyt - muutenhan se hyvä viinanjuonti menisi ihan hukkaan!

 

Ravintolat tarvitsevat katteensa, muuten ei karaoke soi kenellekään. Kotona taas juhlitaan, seurustellaan, nostatellaan promillemäärää sopivaksi, ettei tarvitse ostaa niin paljon kallista ainetta ravintoloissa. Ja sitten lähdetään porukalla pitämään hauskaa ja jos ravintolassa on karaoke, niin sitten lauletaan.

 

Tätä on karaokekulttuuri, kun sitä kysytään keneltä tahansa asiaa tuntevalta tai tuntemattomalta. Ne, jotka viihtyvät karaokeravintoloissa, hyväksyvät tämän osana elämää. Ne, jotka eivät hyväksy, kiertävät karaokeravintolat kaukaa.

Ikävää tässä on se, että nämä kaksi erillistä asiaa ovat ihmisten mielikuvissa kietoutuneet yhdeksi ja samaksi asiaksi.

  • Karaoke= alkoholi.
  • Karaoke= kännisten örvellystä.
  • Karaoke= hirveetä huutamista ja möykkäämistä.

 

 

Säde vastas: Peikko-kulta...

Sitähän se valtaosiltaan on. Itse käytän ilmiöstä nimitystä "Menninkäisten maihinnousu".Se tapahtuu tätänykyä tuossa klo. 23 paikkeilla perjantai ja lauantai-iltoina, kun väki on juonu päänsä täyteen kotona ja sit tullaan kaikki suurinpiirtein yhtäaikaa vaatimaan lauluvuoroa juontajalta. Jono pamahtaa kerralla tuntiin, puoleentoista ja säätämistä riittää niin laulajilla kuin juontajillakin.

 

Tämä on aika kaukana siitä, mitä ravintoloitsija on aikoinaan ajatellut, kun on karaoken palveluvalikoimaansa lisännyt. Ajatuksena on ollut saada ihmiset viihtymään pitkään ja hartaasti samassa paikassa, jotta kate-eurot ehtivät kotiutua tiskin taakse. Karaoken laatuun panostettiin alkuun paljonkin, käytettiin ammattitaitoisia juontajia ja päivitettiin levypakkaa niin, että uutuudet olisivat aina tarjolla niitä haluaville.

 

Kuinkas sitten kävikään? Ihmisten omatoimisuus humalahakuisuudessaan on aiheuttanut ainakin sen, että suurin osa pikkupaikoista juontaa ja säätää karaokeillat itse. Samoilla vanhoilla laitteilla ja levyillä. Illasta toiseen, vuodesta toiseen. Laulajat tyytyvät siihen mitä saavat, säädöt ovat mitä ovat, kun niitä ei osata eikä niistä välitetä. Eikä niihin ole aikaakaan, kun myyntityö on tottakai, tärkeämpää kuin joku karaokebiisin säätäminen. Yleistä viihtyvyyttä ei ole, kun se helvetinmoinen möykkä ja meteli peittää kaiken alleen.

Onneksi on olemassa vielä paikkoja, jotka luottavat ammattilaisiin karaokeilloissa ja yleensä näissä paikoissa on hyvä laulaa vielä tuon Menninkäisten maihinnousun jälkeenkin. Laulaja kuulee, mitä laulaa ja yleisö kuuntelee. Väki viihtyy ja kauppa käy.

 

Edelleen olen sitä mieltä, että laulaminen ja ryyppääminen ovat kaksi eri asiaa! Niitä voidaan tehdä yhtäaikaa mutta automaattisesti karaoken ei tulisi tarkoittaa promillemäärän nostoa. Toivoisin ravintoloilta palveluvalikoimaan alkoholittomia juomia, joiden ostamisella voi tuoda saman määrän kate-euroja taloon kuin oluella/lonkerolla/siiderilläkin. Keltainen Jaffa kun ei putoo enää eikä vettäkään jaksa aina litkiä litratolkulla. Kahvista nyt puhumattakaan. Jossain kohtaa iskee myös PikkuNälkä ja senkin voisi hoitaa samaisessa paikassa, ettei tarviis kotiin mennessä pyörähtää ABC.n tiskille.

 

Tähän kohtaan sallittakoon pieni kiitos ja mainos: Ylöjärvellä Pub Pikku Petessä on kehitelty alkoholittomia drinkkejä ihan meidän laulajien pyynnöstä. Ne tehdään tiskin takana iloisella mielellä ja hymyssä suin. Uskon, että niiden tuomilla kate-euroilla maksetaan kiinteitä ja muuttuvia kuluja ihan samalla tavalla kuin niillä, jotka ovat tulleet alkoholituotteista.

 

Joten ei tippa tapa, paitsi siinä tapauksessa jos se jää ottamatta siinä paikassa, mikä tuottaa karaokepalvelusi. Se vaientaa karaoken ja tappaa liiketoiminnan kannattavuuden. Olipa siinä alkoholia tai ei.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Posted by: admin on

Avainsanat: , ,