Pienet eleet, suuret tunteet

Liikuttaako?

Valmennustyössäni kohtaan paljon laulajia, jotka kysyvät, miten siellä stagella kuuluu liikkua laulaessa, vai kuuluuko? Yksiselitteinen vastaukseni on: liikut, jos siltä tuntuu!

Liike, kuten laulamiseen liittyvä tunnetilakin, tulevat laulajan sisältä, niitä ei kannata käskeä eikä väkipakolla tehdä. Jollei sisällä oleva tunnetila ohjaa liikkumaan, niin sitten et liiku. Jos liikehdit vain sen takia, kun muutkin liikkuvat laulaessaan, sorrut matkimiseen ja se vaikuttaa yleisökontaktin laatuun. Yleisö aistii teennäiset asiat hyvin herkästi ja aidot aplodit jäävät vain haaveeksi.

 

Jospa sinulle kuitenkin on herännyt ajatus lavalla liikkumisesta, mutta kyse onkin rohkeuden puutteesta? Ehkä häpeästä omaa kehoa kohtaan tai siitä, että itseään ei ole sovelista tuoda esille? Ehkä nyt laulaa voi, mutta että liikkua! Tanssia, ottaa askeleita, luoda yleisökontaktia?

 

Kaikki edellämainitut asiat liittyvät esiintymiseen, jota pitää kehittää taidollisesti ihan samalla tavalla kuin lauluakin ja mielellään yhtäaikaa. Avainasia siihen on tunteet ja tunnetilojen rohkea käyttö. Kun siirrät itsesi kappaleen tekstin mukaiseen tunnetilaan siksi aikaa kun laulat, tulet ilmentäneeksi tätä tunnetta kehonkielelläsi. Tutkittua tietoa on paljonkin siitä, kuinka suuri osa viestinnästä on kuultuja sanoja ja kuinka suuri osa sanatonta viestintää, eli kehon kieltä.

 

Tutkittua on myös se, että viestinnän näkökulmasta tekstillä ei ole paljonkaan merkitystä kuultuna, vaan merkitys syntyy vasta siinä kohtaa, kun kuulija tulkitsee sanoman itselleen sopivaksi. Biisi ns. kolahtaa. Siitä syntyy yleisökontakti. Jos kohde, eli yleisö halutaan tavoittaa laulamisen avulla, paras keino on yrittää vaikuttaa kuulijoiden tunnetilaan.

Kuinka se sitten tehdään? Nyt palataan siihen alkuperäiseen kysymykseen lavalla liikkumisesta. Kun käytät tunteitasi aidosti ja avoimesti tulkinnan välineenä, se saa kehosi myös välittämään tätä tunnetilaa. Se voi näkyä esiintymisessäsi liikkeenä, askelina, käsien eleinä, kasvojen ilmeinä. Ja nämä ovat niitä asioita, jotka yleisö aistii. Se näkee sinun liikkuvan musiikin tahtiin, kuulee äänensävystäsi tunteen läsnäolon ja tuntee fiiliksen. Eläytymisesi välittyy yleisölle ja niiltä, kenen tunteisiin onnistuit vetoamaan, saat aidoimman kiitoksen. Vilpittömyys ja aitous ovat avainsanoja myös karaokelaulussa. Sitä saa miten tilaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Posted by: admin on

Avainsanat: , , ,