Kysymyksiä karaokekursseista

Usein kysyttyä

Mitä siellä kurssilla tapahtuu?

Kurssille kokoonnutaan 6-8 hengen ryhmissä ja ihan ensimmäiseksi käydään läpi kurssin sisältö ja toimintatavat. Sisältö tarkoittaa sekä laulamista että palautteen antoa ja vastaanottamista. Sovitaan yhteisesti pelisäännöt sille miten palautetta annetaan ja mihin se tähtää.  Palaute kohdistetaan aina toimintaan eli laulamiseen ja esiintymiseen. Kyseessä on taito, joka jokaisella on tietyntasoinen. Jollakin taitoa on jo paljon, toisilla ei ollenkaan. Siispä palautteen annossa huomioidaan tämä lähtötaso. Niin minun kuin oppilaiden antaman vertaispalautteenkin kohdalla.

Minun valmentajana antama palaute kohdistuu aina laulamisen tekniikkaan, sävelpuhtauteen, laulun vireeseen ja muihin yksityiskohtiin esim. sävelkorkeuden sopivuuteen. Vertaispalaute ryhmän muilta oppilailta taas koostuu aina kolmen aistin tuottamasta kokemuksesta: miltä esitys tuntui/näytti/kuulosti? Siinä saadaan samaan pakettiin sekä yleisön reaktiot että tekninen, kehittävä palaute.

Mistä tiedän, mitä minun pitäisi laulaa?

Valitse kappaleet aina sen perusteella, että muistat sävelkulun ja rytmin jotakuinkin. Jos kappale on ihan vieras, sen melodiakuvan hakemiseen siinä tilanteessa menee liikaa aikaa. Kappaletta ei siis tarvitse osata ulkoa eikä sitä tarvitse harjoitella etukäteen. Rittää, kun muistat melodian ja rytmin, sanat näkyvät TV-montorista. Ja minä autan sävelkulussa, jos tarpeen.

Mitä sitten, jos ”jäädyn”, jollen uskallakaan laulaa muiden kuullen?

Tämä pelko on hyvin yleinen ja helposti poistettavissa. Käytän kursseilla aina jännityksen hallintaan sekä vertaistukea että omaa ammatillista osaamistani. Pelko tehdään näkyväksi ja sille asetetaan mittari. Kysyn esim. että ”kuinka suuri tuo pelkotila on juuri nyt asteikolla 1-10?” Ja kun pystyt vastaamaan tuohon ja antamaan pelolle jonkun numeron, sitä voidaan lähteä lieventämään eri keinoin. Huomaat, että muut kurssilaiset tukevat sinua ja myötäelävät kanssasi tätä tunnetta, jolloin tiedät, että et ole tunteesi kanssa yksin. Eikä sinun tarvitse olla muutenkaan yksin, olen ääneni kanssa aina valmiina auttamaan, jos tarvis. Nämä keinot ovat auttaneet jo kymmeniä, jollei satoja laulajia urani varrella etenemään oman jännityksensä kanssa. Siksi parasta mitä voit tehdä, on kertoa että nyt jännittää tai että pelko estää sinua laulamasta.

Montako laulua kurssilla ehtii treenata?

Peruskursseilla keskitymme vain äänenkäytön ja esiintymisen perusasiohin, joten sen voi tehdä yhdellä tai useammalla kappaleella. Suosittelen miettimään tuttuja kappaleita 5-6, niin yhteen kappaleeseen ei ehdi kyllästyä 😉

Jatkokurssilla lähdetään hiomaan peruskurssilla opittuja taitoja ja nyt mukaan tulevat myös esiintymiseen liittyvät tunne-elementit. Tälle kurssille voit miettiä hiottavia kappaleita myös 5-6 kpl.

Intensiivikurssi keskittyy pitkälti kappaleiden yksityiskohtien hiomiseen ja voi olla, että kahden päivän aikana saamme kuntoon 2-3 kappaletta/ laulaja.

Miten lauluaika jakaantuu?

Jos kurssi on täysi (8 oppilasta), lauluaikaa per nenä on laskennallisesti vähän vajaat 2 tuntia. Tämä jakaantuu niin, että laulurinki kiertää luokassa ja jokainen laulaa vuorollaan oman kappaleensa. Sitä hiotaan siinä, otetaan alusta, korjataan ja annetaan palaute. Sitten vuoro siirtyy seuraavalle. Oppimisen näkökulmasta on erittäin kehittävää seurata toisten laulamista ja keskittyä havannoimaan, miltä tuntuu, miltä näyttää, miltä kuulostaa. Siitä oppii vähintään yhtä paljon kuin omasta suorituksesta ja sen korjaamisesta.